FAQ

Kan man vara med på ”distans” eftersom det går att maila in bilderna? Eller är kravet att man bor här i Karlskrona?

Fick en fråga om man kunde vara med på distans, här är svaret: Det blir tyvärr inte riktigt hanterbart utan man ska vara på plats och anmäla sig. Anmälan öppnar klockan 11:00. Gör man tävlingen via nätet kan jag tycka att det blir något annat. Och sådana tävlingar finns det ju en hel del av redan. Karlskrona Fotomara håller vi lokalt tills vidare. Sedan kan man ju åka vart man vill när man väl är anmäld, så länge man kan få bilderna in till oss vid rätt klockslag. Vi kommer ju att ha en live-utställning av bilderna på Borgmästaregatan i Karlskrona allt efter som bilder kommer in, så förhoppningsvis kan vi fylla öppna kaféer och restauranger här ikring den söndagen. Sedan finns det ju inget som säger att man måste vara bosatt i Karlskrona för att vara med 😃

Vilken utrustning är tillåten att använda, är mobiltelefon tillåtet och får man använda HDR?

Mobiltelefon är helt okej. Som Fotomaraton i Stockholm formulerar det så ska man kunna göra samma bild med en analog kamera. Vi har väl inte formulerat det så hårt men det ska inte vara märkbart manipulerade bilder. HDR- ja, det finns många systemkameror idag med väldigt stort dynamiskt omfång så den ribban får vi nog sätta högt. Däremot om du använder ett filter som signifikativt ändrar bilden så är inte det vad vi söker i denna tävlingen Det är en fototävling, inte en Photoshoptävling. Det blir upp till juryn i slutändan att avgöra vad som är för mycket, så vår rekommendation är att inte förlita sig på digitala effekter.

 Hur funkar det när människor kommer med på bild
och om bilden då får användas i tävlingen? T.ex, du tar en bild på torget där kanske 5 personer finns i bakgrunden och kan
identifieras så faller ju bilden under GDPR-lagstiftningen.

Karlskrona Fotoklubb är en ideell förening och det är inte någon kommersiell användning av bilderna. Det är inte några namn eller uppgifter kopplade till bilderna, så det går som konstbilder/privata bilder. Som vanligt är det ju bara bilder som man har rätt att ta, dvs i offentliga miljöer eller i ens egna miljöer. En bra regel är att fråga personerna du vill fotografera om det är okej.  Visa dem bilden! Berätta om tävligen, och berätta om dina tankar med bilden (ledordet) och om personen är intresserad – erbjud hen att få bilden till sina sociala medier. Välkomna dem till Borgmästaregatan för att titta på utställningen av samtliga bilder. 
Det ÄR tillåtet att fotografera andra människor i offentlig miljö som privatperson. Men det är bra att tänka efter före. Se det som en möjlighet att möta nya människor, berätta om din passion och skapa förståelse för vad vi gör. Vi måste absolut tänka på att det är känsligt att fota barn och ungdomar. Fråga en vuxen om lov innan ni fotograferar barn och unga om möjligt. Karlskrona Fotoklubb står inte för något GDPR-godkännande utan alla bilder är fotografens ansvar. Fotografen ger oss tillstånd att publicera bilderna runt tävlingen samt att Blekinge museum får rätten att publicera bilderna som en del av deras samling.